Stort intresse

2024-03-11 Har sedan en tid fått en ny granne med familj, trevliga sociala människor, kan bara säga gott om dem. Har även samma intresse för jakt och hundar som vi, vilket inte gör vårt förhållande sämre. De hade innan de flyttade hit skaffat en Grosser mönsterländer, som valp och i och med husköp och mycket annat i samband med det, var inte tiden tillräcklig för valpens fostran i tidigt skede. Vilket blev till mindre problem som bl.a. att kunna ha den då åtta månader unghunden lös på deras stora tomt. Jag såg de problem som fanns och erbjöd mig att i den mån jag kunde ge råd och visa hur jag skulle gjort om jag hade kommit i denna situation. Jag har alltid i mina tankar med valp alltid börjat tidigt att påverka valpen mot hur jag velat den ska bli som vuxen hund.
Men detta var även nytt för mig, försökte visa hur en ledare uppträder, ställa krav på att stanna och inkallning först inom hus för att sedan när allt gick under kontroll, utveckla det vidare.
Med stort intresse av ägaren, många timmars träning och arrangemang har allt blivet mycket bättre, inkallning, kontakt, signaler med pipa och apportering har satt sig.
Vi har träffast ibland för att stämma av, och jag har kunnat ge tips och råd.
Även intressant för egen del med att få del av hur det är med en ny ras och dess egenskaper.
Nu har vi vid två tillfällen tränat släpspår på kanin, konstaterat att apporteringen fungerar, på dummys och vilt, tar villigt i bra lugnt grep, håller fast och släpper på kommando.
Först korta spår som fungerade, nästa gång längre, inte helt spårnoga på fritt spår sök, men har funnit och återkommit i fart till föraren. Kan påpekas att träningen är för en allround hund, inte enbart för fågel, mer som apportör och eftersökshund vid jakt.
Det är inte färdigt, mer finns att önska men det kommer säkert att bli bra och det den kan nu måste underhållas och förstärkas.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt