Smedmästarens Blogg

Rakt framför mig

2023-03-24 Fortsättning på mitt besök vid Pulken: Då händer detta, sitter i bilen med kameran i fönstret då en stork kommer inflygande, landar i vattenkanten rakt framför mig, står en stund och kollar omgivningen, börjar sedan gå längs med vattnet. Den har rört sig en bit när en ny stork kommer, då flyger den första, såg ut som om den blev bortjagad och rädd för den som kom, de försvinner där jag inte kan följa dem. Inte särskilt konstigt med stork i dessa trakter, men ändå känns det speciellt när man får se någon. Storken hade ringar på båda benen som talar om vilken individ den är för de som facit.
Gravänderna låg parvis, söker mat under vattenytan endast bakkropparna syntes till.
Färggranna fåglar som lyser med sina skarpa färger, hanen med stor röd knöl ovansida näbb som honan saknar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

 

För någon dag sedan

2023-03-23 Har sedan jag sett överflygande tranor, gått och funderat på att ta mig ut till Kristianstad vattenrike närmare bestämt till Pulken. En rast och samlingsplats för flyttande tranor ofta besökt av mycket tranor och även intresserade fågelskådare. Tänkte att där skulle jag få nya bra bilder på tranor men även andra fåglar som finns i ett utbrett lågt vatten område. Detta hände för någon dag sedan, hade på förmiddagen varit i trädgården och gjort saker som väntats skulle fixas, varm och ingen blåst, solen lyste och det var härligt att vara ute.
Efter lunch bestämde jag mig och körde, men efter en mil var vädret annorlunda, mulet, disigt och mindre regndroppar, den automatiska vindrutetorkaren gick igång. Skulle jag vända, men hade jag nu bestämt mig så fortsatte jag.
Kom till parkeringsplatsen vid fågeltornet, få bilar och även människor, vädret var ju sådär.
Ställde bilen närmst vattnet med synliga fåglar, tog ned rutan och hade kameran på sadelstödet i fönstret. Tänkte avvakta där och kolla läget, hade förväntat att få se tranor, några kom, landade på säkert femhundra meter, en större flock kom cirklade runt såg ut att vilja landa men landade inte, men tog några bilder då de var som närmst. Även en ensam trana passerade, hade kollat av området, mycket gräsänder och några par gravänder tog då bilder på dem.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Sprang omkring

2023-03-22 Ilas valpar nu 4 veckor, har matats med rå hjortfärs och även fått blötlagd hundmat. Det var tid att de skulle få större plats än i de pallkragar de varit i den senaste tiden.
Rita har skurat och tvättat där nu valparna ska vara, vatten finns, stenplattor på golv och väggar gör att det är smidigt att hålla rent och lucka ut i hundgård om det senare blir bra väder. De tre tikarna som varit där har flyttat in i ett av hundrummen i ute huset.
Med golvet klätt med tidningar och låda med tillbehör var på plats, hämtades valparna till detta för dem nya område. Placerades i lådan med möjlighet att klättra ut och undersöka allt nytt. Många såg sig om från kanten på lådan innan den första tog sig ut och sprang omkring, andra följde efter med viftande svansar. Nu är det små hundar reagerar för ljud och synintryck och det ser bra ut.
(Se bilder under Aktuellt och under Hundar/ valpar)

alt alt

alt alt

Ute i naturen

2023-03-20 Återkommer till Skräbeån, där det på flera platser längs med ån finns större blommande grupper med snödroppar. Vackert att se och bekräftelse på den fina tid vi har framför oss. Och jag tycker om när de står ute i naturen, antagligen sprida av människor, men även för att snödroppens frön lockar till sig myror, som sedan sprider växten genom att ta med sig frön. När den väl etablerat sig sprider den sig med sidolökar.
Vi har dem även i trädgården, plantor kommer upp på flera platser och vi har myror, trolig förklaring till detta.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Inte varit ensam

2023-03-19 När jag de senaste dagarna varit vid ån har jag inte varit ensam, vår Cocker hane Saxaphone Apollo ”Boy” har gått med medan jag fiskat. Han har gjort det tidigare år så det var inget nytt för honom, har avvaktat tidigare pågrund av mycket vatten, is och halt, men nu har det på de flesta platser torkat upp. Han går alltid fritt, får inte springa omkring, följer mig bakom och när jag ska fiska säger jag stanna några meter innan, vill inte ha honom nära med tanke på krok vid utkast och om det skulle nappa. Ibland blir han sittande kvar när jag förflyttar mig, men med en klapp på mitt lår betyder att han får komma. Det blir en träning i mitt ledarskap, det är jag som bestämmer, något av det viktigaste är att han ser mig som sin ledare och han acceptera detta. När vi går där hör jag tranor, står en stund och ser efter dem, de är över oss, ett tjugotal cirklar i rundor söker vindar, på väg mot norr.
Har även stött på en större flock med starar på vatten sjuk betesmark, och sett överflygande tofsvipor ett vårtecken om något.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Var att försöka

2023-03-18 Det är fredag och åter får vi fiska, till och med måndag. Efter att varit ute med hundarna i omgångar, sett över hönsen och ätit frukost tog jag mig till ån. Snön som kom under gårdagsnatten var i stort helt borta, hade varit där några timmar förra helgen men inte känt något i fiskväg. Men provar jag inte tar jag ingen fisk, så det var att försöka.
Blåsigt men några plusgrader, kastar på de platser där jag tror jag klarar att få in wobblern mellan buskar, träd och snår i åkanten. Skulle en fisk hugga och sitter fast får man ta det problem som uppstår att få in fisken bland detta.
Då får jag ett hugg, ger mot ryck, fisken tycks sitta fast, rullar och plaskar i ytvattnet, gäller att bara ta det lugnt, så går minuterna, plockar fram huggkroken som finns under tröjan, lägger den tillsidan. Har sett att det är en öring, det blanka ljusa syns tydligt när den är över ytan, den lugnar ned sig går längre ut i ån och djupare och efterhand bit för bit får jag den närmre. När den ser mig gör den ett nytt försök i åkanten med plaskade häftiga rörelser, försöker att med kroken ta den och med den kan jag lyfta upp den från den lägre platsen i ån upp på land.
Då var fisket över för idag, en avlivad öring per person och dag är som gäller.
Det hade gått att fiska vidare och eventuell fisk kunde återsättas, men erfarenheten att ta fiskar utan att de skadas är liten och båda de öringar jag tagit i år hade inte gått att få bort krokarna på dem innan de var avlivad, därför avbryter jag för idag.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt


 

Då händer detta

2023-03-17 Har varit med Aya i gräsmarken med hopp om att få kontakt med harar, medveten om att det inte är lätt, vill få bekräftat att hon spontant stannar vid kontakt.
Hon söker med fart, men stannar ibland och känner sork, säger då nej och hon avbryter.
Kan ibland få se sorkar i marken när vi går fram och det intresserar en unghund som vill undersöka all vitring. Men då händer detta, i ett vattensjukt område med något högre torr växtlighet, får hon stöt på en morrkulla, stannar direkt, morkullan är nog lika överraskad som jag och Aya, flyger upp för att landa bakom det högre gräset ca tio meter från oss.
Försöker att ta bilder på den delvis skymda morkullan, när jag försöker hitta öppning för kameran flyger den i typiskt vinglig flykt iväg. Aya har inte rört sig står som vid stöten och jag tar bild på henne. Har gått här otaliga gånger men första gången kontakt med morkulla, idag ingen hare på benen, men glad över den situation som uppstod.
(Se bild under Aktuellt) ( Aya äldre syster till de valpar vi nu har)

 Aya har stött morkulla                                                             Den skymda morkullan

alt alt

alt alt

 

Vackert och ostört

2023-03-16 Det hade snöat under natten med stora flingor, allt var täck med några cm nysnö som sedan fruset på.
Allt var vackert och ostört, och dimma låg över fälten när jag tidigt var ute med hundar, passade då på att ta några bilder från och i trädgården när solen kommit upp i öster.

 (Se bild under Aktuellt)

alt  alt

alt

 

                                                                                                                         alt

Fler artiklar...

Sida 1 av 427

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>