Smedmästarens Blogg

Åker snålskjuts

2022-05-20 Vaknar tidigt, det har blivet ljust, bestämmer mig för att ut med kameran, kör norr ut mot skogsområden, men ser tidigt att efter nattens regn har det bildats dimmor över de öppna fälten. Chansar ändå, får i dimman se hjortar och en flock vildsvin på väg in i skogen, så det ger inget för kameran.
Vad gör jag nu, bestämmer att ta mig till havskusten vid Edenryd, här är klart och fint, vattnet lugnt och stilla och inget folk.
Vandrar en bit på vandringsleden längs kusten, ser flera grågäss par med ungar som lämnar stranden simmar ut på öppet vatten, med endast till antal få gässlingar, undrar varför.
En småskrakhona med ungar upptäcker mig inte med det samma, jag ser på dem när söker föda i det grunda vattnet intill en mindre ö. När hon gör det simmar hon längs med ön och jag får bilder, någon unge åker snålskjuts på hennes rygg de andra samlat efter henne.
Sätter mig på en sten en bit från stranden på ett sittunderlag och bevakar omgivningen.
(Se även bild under Aktuellt)
alt alt

 

En längre stund

2022-05-18 Har fått möjlighet att följa en spillkråka under en längre stund från ett jakttorn flygande från olika positioner på träd och torrstammar under sitt fodersök.
När den kommit till en ny plats hoppar den ofta ned på marken försvinner i undervegetationen en stund innan den på nytt förflyttar sig. En fågel med ett högt karaktäristiskt ljud som ofta upprepas under flykten och hörs på långt håll, men denna var individ var helt tyst.

Spillkråka är en stor, nästan helsvart hackspett. År 2020 finns den med på Världsnaturfondens Röda lista med hotade arter.

(Se bild även under Aktuellt)

alt alt

Det blev så

2022-05-16 Vi har totalt tjugotre dvärghöns av raserna Kochin och Holländsk dvärg, fem av dem är tuppar i olika burar.
Under alla år sedan vi köpte detta hus har vi haft fåglar av många olika raser, ett intresse vi delat, och förra året blev det ett tillskott på åtta hönor och en tupp, kläckta i kläckare.
Alla hönor värper nu och vi får mer ägg än vi själv kan förbruka, ger till vänner och bekanta.
Och än om det alltid är trevligt att få kycklingar, hade vi bestämt att det fick vara i år.
Men en kochin höna som var i ett fack i femfacksburen, lade några ägg längs inne i hörnan på buren, hade taget en del ägg när vi såg hon låg på redet. Det gick några dagar såg att det var sex ägg, skulle hon få ruva på dessa, det är trevligt och hon kan sköta dem själv tyckte Rita och det blev så. Allt foder har blivet mycket dyrare och något behov fanns definitivt inte.
Men vårt intresse tog över, men var även medveten om att får hon ligga på egna värpta ägg kan kläckningen skilja på flera dagar, och det kan bli ägg som inte kläcks om hon går upp med de första kycklingarna.
När det närmade sig, innan de skulle kläckas, tog jag äggen, lyste dem som nu hade blivet åtta, ett var obefruktat övriga i liv. Några dagar senare låg det ett kläckt skal i buren, dagen efter något till, kollade då och då var det tre kycklingar och ägg som var hackade på för kläckning. Det blev kläckning i två dagar och hönan låg lugnt kvar fast jag lyfte på henne och tuppen var närvarande, när jag satte in mat och vatten.
Det blev att de sju äggen kläcktes och nu har paret en härlig liten flock.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Byts ut

2022-05-14 Rita är intresserad av sina blommor, de övervintrande blommorna som varit nedgrävda i växthuset har tagits bort planteras i spannar eller urnor.
Den befintliga jorden har byts ut mot vår egen, blandad med några säckar inköpt jord.
Och de första tomatplantorna har planteras och kommit en bit. De två gurkplantorna står i köksfönstret den största kommer snart att även den hamna i växthuset när vi bedömer att frosten inte tar den. Rita har sått olika fröer inomhus och tjuvskott från tomater har satts för nya plantor, pelargonior har inköpt till blomlådorna på staketet längs med vägen och väntar på att komma på plats.
Det har även såtts i pallkragar, där nu bl.a. dillen kommer fint. Även de blåbärsbuskar som införskaffades förra året blommar och skydd mot fåglar har satts upp, det var fåglar som tog bären förra året, får se hur det blir i år.
(Se bild under Aktuellt)


alt alt

En stenig slänt

2022-05-12 Åter ute en tidig morgon, en tid då förutsättningarna att få se de större vilda djuren är större än upp på dagen.
Det blev så, kom i kontakt med tre dovhjortar som stod i kanten på en mindre väg, två först skymda av buskar när jag gled fram med bilen. Hjortarna kom ut på ett öppet fält inte särskilt rädda, stannade vände sig om och såg mot bilen, för att senare nå skogskanten lugnt betande. Kunde då se att en hade början till horn, med säkerhet en fjolårskalv de andra hindar.
För att sedan gå in bland träden vid en stenig slänt i skogen.
Och jag kunde få dessa bilder.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Syntes på långt håll

2022-05-10 Det som först drog min uppmärksamhet till vid viltvattnet var en sångsvan på rede när jag var där för ett tag sedan. Den såg ett tag mot mig men slappnade av och accepterade mig där jag stod, redet var på en liten ö omgiven av vatten och syntes på långt håll. Där hon låg högt med bra kontroll över omgivningen.
Såg den tid jag var där endast svanen på redet, men förutsätter att maken finns i området vilande där jag inte hade observation.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Kan då plocka flera

2022-05-08 Har de senaste gångerna jag varit ute i marken med hundar konstaterat att nu finns det mycket fästingar. Gör som jag brukar när vi kommer hem, känner genom huvudet på dem innan de får lämna bilen, kan då plocka flera fästingar för de tycks samla sig där.
Lättast att se dem på de ljusare hundarna och när vi såg de första blev det att ringa veterinär för att få motmedel mot dem i form av tabletten Bravecto, dyra, men hade blivet dyrare om någon hund hade blivet sjuk på grund av fästingbett. Med förhoppning att det ska skydda dem även om de får fästingar.
Gäller även att kolla sig själv för de gillar även människor.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Har avvaktat

2022-05-06 Nu när det blivet varmare så även i vattnet, blev det att åka till en plats i norra ändan av Levrasjön där finns en vik lämplig för hundbad inklädd nu i vacker utslagen bok skog. Brukar under varma sommardagar ta hundarna dit för svalka och apportträning.
Har avvaktat i vår med tanke på att vattnet ännu var kylslaget, och unga Aya inte tidigare varit i vatten, och att första gången inte skulle bli negativ för henne.
Men nu kände jag för att ta mig ditt, tog fyra hundar i bilen, tog en dummy och hundarna och vandrade från bilen genom skogen till vattnet. Där var som ofta lugnt, inga andra men det har hänt att det kommit folk med båt för att gå iland.
Det handlade främst att få se Aya beteende vid öppet vatten och hur om tog det.
Hon är livlig och sprallig som en unghund ska vara, nyfiken och undersökande utan hämningar. Tog de äldre först med kast av dummyn i kortare bit ut i vattnet, alla gjorde som förväntat, sedan Aya som stannade till vid stranden sprang fram och tillbaka innan hon i högsta fart slängde sig ut och hämtade, simmade bra och lämnade i handen.
Vattnet var inget som hon reagerade mot möjligen situationen med det samma.
Det blev två rundor med alla innan vi avbröt, kommer att bli flera tillfällen framöver med längre avstånd och nya platser.
Men positivt så här långt.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 1 av 395

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>