Smedmästarens Blogg

Bildar ringar

2024-07-13 Vi har under sommaren i flera år på olika platser i det vi kallar gräsmattan fått olika svampar. Några av dessa bildar ringar med tätt med svampar, uppträder i olika storlek på ring från någon meter, till som nu en ring på fyra meter i skogsdungen, kallas för häxringar.
Svamparna är Nejlikbroskskivling och är ätlig, och främst hatten tass tillvara, skaftet mera träigt. Vi har aldrig använt och tagit tillvara dessa svampar, finns liknade svampar som är giftiga så vi låtit dem vara. Det konstiga med ringen sägs vara att svampen tar död på gräset och det blir svagare inuti ringen vilket jag även ser. Men här är det kraftigaste gräset bland svamparna i ringen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

 

Även de flög upp

2024-07-12 Vi ser regelbundet flygande tornseglare över tomten, de kommer i hög hastighet ofta även med att ge ljud ifrån sig, men har aldrig förstått var de häckat.
Förra året fick vi av en valpköpare en väldigt fin holk för just tornseglare som vi tacksamt tog emot. Den målades och sattes upp på en av våra husgavlar.
Men inget har hänt vad vi har sett, inget vi kan göra något åt, men det finns risk att sparvar ser möjligheter i holken.
Men en morgon när jag var ute med hundar och hämtade tidningen, var det många hussvalor och även tornseglare som flög lågt mellan husen.
Hussvalorna hade ett påbörjat bo på grannens husgavel, de flög dit såg ut som de byggde på detta. Men det var tydligt intressant även för tornseglarna som även de flög upp mot boet, satte sig inte men var nära. Hämtade kamera men då var besöken tydligen över så det blev inget foto.
Dagen efter när vi åt frukost, såg Rita att nu var det fåglar som flög runt gaveln.
Det blev att rigga upp kameran i ett takfönster mot hussvalornas bo bygge.
Och som jag sett tidigare, kom även nu tornseglarna i omgångar, flaxande vid boet. Kunde då ta mina första bilder på tornseglare.

Tornseglare liknar en stor svala men är inte släkt med svalorna. Hade tidigare namnet tornsvala som senare blivet tornseglare.
(Se bild under Aktuellt)

Hussvalor bygger                                                                     Tornseglaren  kollar läget

alt alt

alt

Fick hon se

2024-07-11 Rita hade varit med mig när jag fotograferade insekter, hon plockade då en mindre bukett vilda blommor, som sattes på köksbordet i en vas. Hon tyckte det kom frön från växterna och hon fick torka ofta under buketten, tyckte det blev skräpigt.
Under flera dagar fanns det fortfarande något under växterna, då först fick hon se en grön larv på en liten blåklocka, den var orsaken till det som föll på bordet.
Där kommer jag in, vill när det är något intressant ta bilder, för att lära sig och få fram vad det är för larv. Ställde vasen på trädgårdsbordet och följde larven beteende, under en tid, när larven åt upp en utslagen blåklocka.
Har sökt, läst och jämfört bilder, har då kommit fram till att larven, kommer att utvecklas till en fjäril med namnet Gammafly. 
(Se bilder under Aktuellt)


altaltaltaltaltalt

 

 

Lever på myror

2024-07-10 Har sett dem flera gånger i dungen, men inte fått möjlighet till foto.
Den gröna fågeln bland gröna löv är inte lätt att upptäcka när den sitter stilla, det är först när den flyger man upptäcker den. Det handlar om en gröngöling, en av våra hackspettar stor som en nötskrika. Men vid två tillfällen har jag nu kommit till foto, har suttit och sett att den kommit ned på marken i den bortre delen av dungen under två stora granar. Där har en tid legat sönder delade grankottar, har tänkt att det är dem den söker, men även ekorrar har syns där, de är nog de skyldiga till grankottarna.
När gröngölingen är på marken bakom någon buske eller som senast, där jag tar skydd bakom en stor björk, kan då gå en femton meter utan att bli upptäckt, ser hur gröngölingen hackar i marken på samma plats hela tiden. Har även läst att den huvudsakligen lever på myror, hackar i myrornas gångar, och när myrorna ska försvara sig mot inkräktaren, fångas de av gröngölingens hullingförsedda långa tunga. Det var det den gjorde, vet att det finns myror där på olika ställen. Och när den upptäcker mig bak trädet flyger den och ser då att de var två. Gröngölingen befinner sig ofta på marken i sitt foder sök, motsatt de flesta andra hackspettar.

(Se bild under aktuellt)

alt alt

Tiden har gått

2024-07-09 Skrev i vintras den 04/01 om att en snöplog hade enligt föraren fått släpp på vägen och glidigt in i vårt smidesstaket. Det visade sig att två stolpar var krökta och vridna, en mindre räckes sektion var kluven, bulta brustna och exspanderhylsor i betongsocklen trasiga mm. då allt dolt av snön.
Tiden har gått, verkstaden som skulle hjälpa mig med att rikta stolparna hade mycket viktigare arbeten, så det var att vänta.
Barnbarnet Froste som arbetade efter skolan på Sandbergs smide- & mekaniska hade för ett tag sedan fått ett uppdrag av mig, att tillverka ett verktyg, för att göra det möjligt att rikta de massiva stolparna.
Han ringer att han kunde hjälpa mig efter 16:00 om jag kunde komma då, vilket jag tog direkt.
Inget helt enkelt arbete, för att det skulle gå måste det värmas ordentligt med gas för att kunna påverka de massiva stolparna, det tillverkade verktyget skruvades på och stolpen kunde fästas på ett specialbord. Med värme och långa rör påsatta på verktyget, och tre man, en som värmde två på var sitt rör lyckades vi rikta stolparna.
Stålborstning och kallgalv. spray på den skadade ytan och senare svart sprayfärg, inte som det varit, men det som gick att göra var gjort.
Kunde senare montera stolparna även den som staplarna till grinden fanns på och grind och då har det kommit en bit på väg att återställas.
Det som återstår är att en ny räckes sektion får tillverkas och vfz. Och senare monteras, när det blir, har jag ingen aning om.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

I början av juli

2024-07-08 Vi har sett i skymningen hur måsar cirklar runt ovanför det stora valnötsträdet, och förstått att det är ollonborrar som svärmar som drar till sig fåglarnas intresse.
Nu är det inte ollonborrar utan troligen en mindre ca tjugo mm pingborre som vi själv träffar på i trädgården. De har kommit fram i början av juli såg då de första, två hade kommit i en vattentunna och drunknat, en satt på kanten och levde. Någon kom krypande på gruset vid längan. Har även sett när hönsen är ute fritt i trädgården att de funnit dessa bruna borrar, de har något större brunt i näbben springer medan andra jagar och vill åt det bruna, som högst troligt är en pingborre.
Larven lever av rötter främst från gräs och larven kan göra stor skada. Har sett hur fåglar då främst skatan varit på ett mindre område, hackat i marken med sin kraftiga näbb och funnit byte antar att det larver från dessa pingborrar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Mycket energi och fart

2024-07-07 Fick ett samtal från en valpköpare i sitta kullen som undrade om han kunde få komma och visa upp Smedmästarens Lasse en hanhund efter Boy o Ila nu ca 1,5 år.
Detta är något vi uppskattar att få höra om unghunden och se hur han har utvecklats, så vi bestämde dagen efter att träffas.
Det var bara positivt som ägaren hade att berätta, en lättlärd hund med mycket energi och fart. Som gick bra ihop med barnen. Han tränades för kommande jakter till hösten, och hade på passande mark fått bl.a. flera harkontakter, som han lärt sig respektera. Kunde ha honom att gå lös vid sig, möta människor och andra hundar utan problem. Hade inte varit särkilt intresserad av att spontant söka sig i vatten, men om det kastades dummys i vattnet så hämtade han.
Mycket av det som berättades, såg även vi, arbetade vid uppvisning helt i kontakt med föraren i högsta fart, stannade direkt på stoppsignal och hade full fart till föraren vid inkallnings signal. Det såg bra ut och med en duktig konsekvent förare kommer det med största sannolik bli bra.
(Se bild under Aktuellt)

alt  alt

alt alt

Små flicksländor

2024-07-06 Våren och försommaren har vad jag tycker, upplevts med mycket mindre insekter av alla arter, vilket jag påtalat tidigare. Har varit på platser där jag i många år sökt efter och träffat på trollsländor, men nu har bara få har varit synliga. Det har varit några större sjötrollsländor på någon plats och någon enstaka av andra arter samt några arter små flicksländor. Men en iakttagelse har varit att på samtliga av dessa platser jag besökt har funnits sädesärlor. Och det har betydelse på förekomsten av sländor, för sädesärlan o forsärlan är de fåglar som gärna tar sländor och de finns i samma vatten miljö som sländor brukar hålla till, där sländor skall para sig och lägga ägg.
Vilket på sikt kan påverka förekomsten av dessa arter.

(Se bild under Aktuellt)

Större kustflickslända                                                              Sjöflickslända                                                                                             

alt alt

  Sädesärla vid Levrasjön                                                        

alt

Fler artiklar...

Sida 1 av 481

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>