Smedmästarens Blogg

Sitta stilla

2024-03-25 Tar Aya med i bilen tänker ta mig till ett mindre viltvatten några km hemifrån.
Kör till en plats där jag kommer närmst med bilen, har en halv km att sedan gå därifrån.
Aya går vid mig, luktar och kolla vittringar, kommer ut på en med asfalt beklädd cykelväg.
En fasantupp kommer upp på vägen en bit framför oss och flyger, när vi närmar oss vattnet ser jag mellan träden en flygande trana som lämnar området. Mitt mål är att sätta mig på den bänk som finns, sitta stilla och se om något händer, vilket jag gör. Aya sitter stilla ömsom ser hon på mig eller ut mot vattnet där en sothöna kommer simmande mot oss, tycks inte nämnvärt bry sig om att vi är nära. Den vänder, simmar längre bort, Aya följer den med blicken tills den nått andra sidan av vattnet, förstår att hon ser bra även på längre avstånd.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Korta stunder

2024-03-24 Har under de senaste dagarna varit korta stunder och fiskat i ån, men utan större framgång, inget har varit som under tidigare år då jag tidigt på säsongen tagit flera havsöringar.
Det har dock blivet en fin matgädda på 2,6kg en hona full med rom, här i ån vill vi inte ha gäddor som bl.a. tar mindre öringar och varje gädda som kommer bort är till gagn för öringfisket.
Fisket gör det till en extra morot att komma ut och röra sig i en fin natur, följa de fåglar som drar sig till det rinnande vattnet, senare även insekter som bl.a. trollsländor.
Har sett trädkrypare klättra upp längs trädstammar i åkanten mm. Hoppas på att få se kungsfiskare och strömstare framöver.
(Se bild under Aktuellt)

alt



Mäktig syn

2024-03-22 När jag var vid Pulken kom en större flock med vitkindade gäss lågt flygande över det grunda vattnet, landade på ett fält helt nära, gick samlat och betade.
De var flera hundra, efter styvt en halv timma lyfte de och flög in över det grunda vattnet och landade, såg att flera av dem började dricka. Även detta var en mäktig syn med så många individer tätt flygande tillsammans och med tranorna i bakgrunden.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Att köra ut

2024-03-21 Har en tid gått och funderat på att köra ut till naturreservatet Pulken söder om Kristianstad, en samlingsplats under flyttning på våren för tranor. Ett strandängsområde vid Heljeå som läggs under vatten och bildar en våtmark. Har en tid hört och sett överflygande tranor men det är en speciell känsla att se tusentals samlade på en plats. Det blev så att jag besökte platsen liksom flera andra, fåglar är för många ett stort intresse.
Tranorna denna dag räknades till 7000 men befann sig bortom vattnet då på längre avstånd.
Men även andra fåglar besöker platsen som gäss, andfåglar och senare vadare.

(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Det var premiär

2024-03-19 Det var premiär för fisket på Trolle-Ljungbys sträcka av Skräbeån på lördagen 15/3. Har varit vid ån någon timma varje dag i tre dagar utan att få något hugg, inte någon känsla av något varit intresserad av wobblern. Har bytt till olika sorter, som färg, sjunkande som flytande bete men inte. Fisk som öring finns i ån, har pratat med andra som dessa dagar har fått öringar. Men så kan fiske vara, inget att ta för givet, finns olika områden att fiska på har själv varit på två platser där jag tidigare år fått öringar. Det är det uppehåll tills nästa fredag för vår del, får hoppas på bättre tur då och under helgen.
Fisket är bara en del, upplevelsen att komma naturen nära är en annan del. Att ta sig fram kan vara ett företag för sig på vissa platser, där finns snår, nedfallna träd i vattnet och på land, och få platser där det är fritt att komma till att kasta utan stor risk att missta betet.
Och det blir flera olika situationer för att rädda wobblern som satt sig i något, ofta dolt i ån som grenar, rötter och växtlighet. Där erfarenheten är till hjälp, vilket kan rädda den uppkomna situationen. Såg inte mycket fågel liv men fick se en forsärla som flög lågt över vattnet uppströms och två storskraks par simmande i ån.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

De första stararna

2024-03-18 Vårtecken kommer nu slag i slag, en tid man tycker om, det gäller bl.a. flera olika växter i naturen och för min del med stort fågelintresse de olika fåglarnas ankomst efter sin flytt söder ut. För några dagar sedan kom de första stararna, satt och hackade på talgbollarna, såg att det är de första av de starar som häckar på den grupp av hus i vår närhet, en satt och sjöng på grannens tak där flera brukar häckar under takpannorna. Har även sett större flock med skrattmåsar blandat med starar på nära fält. Även ringduvorna är i trädgården sedan en tid, flyger mellan träden, sitter ofta och lockar i valnötsträdet, liksom någon turkduva.
En återkommande fågeln är järnsparven som vi nu sett på marken under fågelmatningen för första gången i vår. Flera flockar med tranor har sedan en tid passerat flygande över oss på väg mot norr. Och nya vårtecken förväntas komma hela tiden.
(Se bild under Aktuellt tagen från arkiv)

alt alt

Ljusa hundar

2024-03-17 Har varit ute med vårt gäng hundar i gräsmark där det fått några apporter var och en. Har då tagit bilder, som alltid framträder ljusa hundar som Aya och Boy lättare än mörka eller svarta hundar på foto.
Tar några bilder på Aya från denna övning.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt alt

Går längs med

2024-03-15 Är och går längs med Skräbeån för att se efter om det finns platser där det går att fiska nu när vatten ståndet är så här högt. En gärdsmyg rör sig i snåren i åkanten, jag står stilla en stund och ser efter den, men ger upp och går vidare. Hör tranors trumpetande kan se en större grupp som seglar runt och stiger för att därefter dra iväg norr ut.
Mycket vatten som med kraft forsar fram och ger från sig ett behagligt ljud.
En flock småfåglar drar fram i träden längs med ån, ser talgoxar och grönsiskor.
På en plats står buskar med kardbollar, dekorativa fröställningar som jag tar bilder på.
Det är mildare än de senaste dagarna, känns faktiskt som vår i luften.
På flera områden har ån svämmat över och där känner jag inte för att försöka gå ut, får vänta tills vattnet gått tillbaka, har fått bilda mig en uppfattning om var möjligheterna finns.
Har hundarna med i bilen, tänker att de ska få röra på sig med att få söka och apportera några dummys.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 1 av 468

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>